Kilka historycznych faktów o kawie

Nie ma dokładnej pewności, kto pierwszy zobaczył czerwone jagody drzewa kawowego. Nikt też nie wie dokładnie, skąd wziął się pomysł przyrządzenia z nich napoju, który jest obecnie ceniony w każdym zakątku świata. Pochodzenie kawy jest owiane tajemnicą, a nauka o tym jest absolutnie fascynująca. Właśnie dlatego opowiemy trochę o historii kawy i jej pochodzeniu. 

Niejasności w kwestii powstania kawy

Istnieje wiele mniej lub bardziej wiarygodnych i ustalonych historii o pochodzeniu kawy. Można przeczytać opowieści o czarnym i gorzkim napoju, który może dać ludziom energię i której to używali arabscy wojownicy, aby dodać sobie odwagi w najtrudniejszych bitwach. Jednocześnie inni twierdzą, że słynny lekarz, filozof, matematyk i fizyk Avicenna “wynalazł” kawę: rzekomo podawał ją swoim pacjentom jako lekarstwo już w 1000 roku. Często mówi się też o pasterzu, który odkrył tajemniczy krzew po tym, jak dostrzegł ponadprzeciętną energię kóz, które zjadły jagody. 

Kawa Jemeńska

Sufickie meczety na południowym krańcu Półwyspu Arabskiego przetwarzały najprawdopodobniej kawę jemeńską ponad 500 lat temu. Przez 200 lat Jemen był jedynym źródłem, gdzie można było kupić kawę. Ta Arabska kawa, czyli produkt wysokiej jakości w niskiej cenie! została później nazwana na cześć portu nazwy portu — Mokha. Znajduje się on na wybrzeżu Morza Czerwonego, skąd ostatecznie została wysłana na eksport. Rośliny kawy są tam nadal uprawiane w pierwotny sposób, bez użycia sztucznych nawozów.

Gdy owoce zwane “wiśniami” dojrzeją, są zbierane ręcznie. Ziarna są natomiast przetwarzane na sucho. Owoce przechodzą specjalny okres suszenia w jaskiniach, a w niektórych przypadkach nawet na dachach. Po wysuszeniu ziaren łatwo jest oddzielić je od łuski, a następnie wyrzucić zbędną część

Kawa Jemeńska ma wyraźny smak i aromat. Kawa Jemeńska zawiera też ona nuty smakowe podobne do czekolady, cynamonu, kardamonu lub nawet tytoniu. Najsilniejszą z tych nut jest czekolada, która może tłumaczyć współczesne użycie słowa “Mokka” w połączeniu z kawą jemeńską. Kawa i wiedza o drzewie kawy z Etiopii i Jemenu wkrótce rozprzestrzenił się do Mekki i Kairu.