Miodzgor.pl – miód sklep internetowy. Oferujemy miód pszczeli z pasieki. Zapraszamy

Wartości odżywcze miodu

Wartości odżywcze miodu

Wartości odżywcze miodu

Wartości odżywcze miodu

Wartości odżywcze mioduKażdy z nas na pewno chociaż raz w życiu smakował miodu. Jedne miody są niedobre (przeważnie te miody z targów itd gdzieś są „kombinowane”) inne miodu są nieziemsko smaczne, to te miody mają największą wartość. Aby kupić taki miód musimy mieć sprawdzone źródło miodu. Miód musi po otwarciu słoja ładnie pachnieć, wtedy mamy pewność że został odebrany i przetrzymywany w higienicznych warunkach. Niekiedy miody mają brzydki zapach, ponieważ miód chłonie inne zapachy. Najlepsze wartości odżywcze miodu możemy otrzymać jedynie z miodów 100 % naturalnych, bez kombinowania.

Taki miód mogą Państwo zakupić w naszym sklepie : Miód z pasieki sklep Kliknij tu aby zakupić miód

Wartości odżywcze miodu – jakie?

Miód bardzo wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia nasz mózg, goi rany. Ale przede wszystkim ma on właściwości antybakteryjne – co ciekawe niektóre bakterie zwalcza nawet lepiej niż antybiotyki, które są bardzo niezdrowe dla nas. Ponadto miód także świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Dzięki tym wartością myślę że warto wprowadzić miód do naszych domów jako produkt codziennego użytku. Miód jest nie tylko jest bardzo pyszny, ma on jednak jeszcze inne cenne wartości. Bo przecież który inny smakołyk, rozcieńczony i podany na zimno, działa przeciwbiegunkowo, a już troche bardziej stężony i też lekko podgrzany zwalcza zaparcie a także poprawia trawienie? Chyba nie mam drugiego takiego.

Warto Wiedzieć!

  • 100 gramów miodu dostarcza nam około 319 kcal.
  • W Polsce do najczęściej kupowanych miodów zaliczamy miód lipowy i miód wielokwiatowy, ostatnio popularny również miód faceliowy. Są to produkty bardzo łatwo przyswajale, całkowicie trawią się w ciągu niecałych 2 godzin! (dla prostego porównania: szynka w 4 godziny).
  • Miód w kosmetyce! Już powszechnie znane są jego właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę.
  • Zawarta w miodzie fruktoza eliminuje skutki picia alkoholu. Tzn że następnego dnia warto w dwóch porcjach zjeść w sumie 200 gramów miodu. Efekt murowany.
  • Jeżeli zamknięty słoik będziemy optymalnie chłodnym miejscu (najlepsza jest temperatura 6-10 st. Celsjusza), nie straci on swych wartości przez 23 lata.

 

Wartości odżywcze miodu
  • Ciekawostką może być że W miodzie stwierdzono obecność około 21 pierwiastków bardzo cennych dla ludzkiego organizmu, między innymi: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan. Wartości odżywcze miodu są bardzo bogate dlatego warto go używać codziennie.

Miód kontra gorąca herbata

Na pewno wiele osób zastanawia się czy miód traci swoje właściwości jeśli posłodzimy nim herbatę? Jednak to zależy. Ciepłe napoje można „pomiodzić”,  jednak pamiętajmy, by temperatura napoju nie przekroczyła nam 50-60 stopni Celsjusza. Jeśli jednak dodamy miód do wrzątku, musimy go wypić w przeciągu 10 minut. Ale dlaczego tak się dzieje? Nie wszyscy wiedzą że w miodzie jest dużo enzymów, w tym bardzo cenny – inhibina, która to niszczy bakterie, wirusy jak i grzyby. Ale enzym ten niestety jest bardzo wrażliwy na światło ale także na temperaturę. Zatem jeżeli włożymy łyżeczkę miodu do przykładowo gorącego mleka, to ulegnie on rozkładowi, a my niestety wypijemy tylko słodkie węglowodany, dlatego że inhibina bardzo szybko ścina się tak jak białko w temperaturze powyżej 42 stopni. Dlatego warto zadbać o odpowiednią temperaturę aby poczuć prawdziwą moc Wartości odżywcze miodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *